Shoyu sójová omáčka 200 ml | Potraviny nie otraviny

Shoyu sójová omáčka 200 ml

8595016511463
Obľúbené
Tlačiť
 Popis produktu
4 hodnotenia
5/5

Shoyu pochádza z Číny a má už 2 800 rokov. Postupne sa rozšírila do celej juhovýchodnej Ázie a teraz je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnou lacnou „sójovou omáčkou" nemá ale nič spoločné. Shoyu neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.

Popri základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako „lahodná", „chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.

 

Tipy na použitie:

  • Ryžový šalát s paradajkami
    - recept je napísaný na strane 20 v časopise Dobroty leto 2013.
  • Zeleninové soté
    - recept je napísaný na strane 9 v časopise Dobroty leto 2013.
  • Zálievka z kešu orechov
    - zľahka rozmixujte 2 lyžice shoyu, 4 lyžice olivového oleja, 1lyžicu balzamikového octu a hŕstku kešu orechov.
  • Dresing na šalát
    - zmiešajte sezamový olej, shoyu, agávový sirupjablčný ocot; dresing je výborný na rukolový šalát s avokádom.
  • Jednoduchý dresing na šalát
    - zmiešajte shoyu s olivovým olejom a octom.
  • Restovaná hliva ustricovitá
    - hlivu restujte na troche olivového oleja, keď sú huby napoly hotové, pridajte shoyu a dokončite restovanie.
  • Marinády
    - na zeleninu, mäso i ryby;
    - shoyu zmiešajte podľa chuti buď s medom, alebo javorovým, alebo agávovým sirupom, potrite surovinu zmesou a pečte v rúre alebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, tekvica alebo mrkva.
  • Pokrmy založené na paradajkách (napr. omáčky na cestoviny)
    - shoyu potlačí kyslosť paradajok a prospeje celkovej chuti pokrmu.
  • Polievky, omáčky, zeleninové zmesi ...

Rozdiel medzi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari sú viac-menej zameniteľné tým, že tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa, naopak, odporúča používať k finálnemu dochutenie hotového pokrmu. Nie je to ale žiadne železné pravidlo.

  • Vyrába sa rozdielnym spôsobom - tamari vzniká ako vedľajší výrobok pri výrobe klasickej miso pasty.
  • Tamari sa vyrába z prirodzene bezlepkových surovín.
  • Tamari je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť.

Výroba shoyu:
Na výrobu sójovej omáčky shoyu sú potrebné sójové bôby, pšenica, fermentačné činidlo koji (Aspergillus oryzae) a soľ.

  1. Sójové bôby sa najprv uvaria a potom zmiešajú s opraženou a nahrubo rozdrvenou pšenicou. Do tejto zmesi sa pridá fermentačné činidlo koji. Jeho úlohou je naštartovať kvasný proces.
  2. Zmes sa na tri dni umiestni do špeciálnej inkubačnej miestnosti zvanej Muro, kde možno ľahšie udržiavať teplotu a vlhkosť vzduchu potrebnú pre správne naštartovanie fermentácie.
  3. Potom sa zmes zmieša s morskou soľou a vodou a umiestni do veľkých cédrových kadí.
  4. V kadiach shoyu zreje 18-24 mesiacov, zmes sa pravidelne mieša.
  5. Keď je zmes zrelá, lisuje sa a následne filtruje.
  6. Nakoniec sa omáčka hodinu ohrieva na 80 ° C. Táto pasterizácia je súčasťou tradičného postupu výroby. Starostlivo sa dozerá, aby neboli zničené cenné enzýmy.

Zloženie

Voda, SÓJOVÉ bôby* 19 %, PŠENICE* 16 %, jedlá morská soľ 12 %, fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae). *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.

Alergény

Lepok, Sójové bôby

Skladovanie

Chráňte pred teplom.

Výživové údaje na 100 ml

Energetická hodnota 264 kJ / 62 kcal
Tuky: 0,1 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0 g
Sacharidy: 6,2 g
z toho cukry: 0,0 g
Bielkoviny: 8,8 g
Soľ: 12,0 g
Naša cena s DPH:
Na sklade: 5 ks
2,90 EUR
ks
Nasledujúci produkt
Predchádzajúci produkt

Ponúkame tieto značky a výrobcov
Adelka
Agrovera s.r.o.
Alena Bernadicova Tekvička
Antonín Zetík - Perla
Bezlepkové cestoviny Tomáš Buček
Bio-plus
Biomila s.r.o.
Biosaurus
BIOTATRY H&B
Breznianska mliekareň - PD Ďumbier
Bujónka
Bušlak Oil
Cannavity
Chillihell
Chutno
Comercial spol s.r.o
Countrylife s.r.o
Damodara
Dauma
DP chocolate, s.r.o.
Eduardo's Chilli Farm
EKO
Elixír, AgroKarpaty
Emilove sady
Erik Márton s.r.o.
Esencie života
Expresmenu
Farma Kameničany
Farmárik Bolešov
Gazdovia s.r.o.
GLOBCOM a.s.
Herbert sirupy
Hlivana, Ing. Vojtech Babuška
HUNTERS MOVIES s.r.o
I love Hummus s.r.o.
Igor Krajčik
Ing. Michal Poliak
iTTF s.r.o
IveKol s.r.o.
Jablčnô s.r.o.
Karpatské pirohy
Kávoviny Jana Palacha
Klára Poneszová NIKOL
KOLATCH - MARMEL, s.r.o.
Koření od Davídka
LPT EU s.r.o.
Luteus divina
Marcel Misecka, Dedina Mládeže, Dedinské domáce cestoviny
Masottina
Mäsovýroba Knižka
Mäsovýroba Parížek
Mäsovýroba Terňa BIT STEK s.r.o.
Mclloyds
Miluron
Mlyn Trencan spol. s.r.o.
Mountain Bali
Nelli čokolády
Opatství Nový Dvur, Labora s.r.o.
Oravská mliekareň
Ovčia farma Proč
Ovocňák s.r.o.
Ovocné špirálky, s.r.o.
Pekáreň Zemánka
Primavera
Pro Bio
Rebel Brands GmbH
Reer Eros P.
Remi cestoviny
SK-Royal
TRADE TECH Innovations, s.r.o.
U ňaňa
Unique Visions and Ideas s.r.o.
Včelárstvo Dedinský
Vega Provita s.r.o.
Vepy
Vinárstvo Pomfy
ZRNKO, družstvo

Prevádzkovateľ e-shopu je firma

Potraviny nie Otraviny s.r.o.

Obchodné meno: Potraviny nie Otraviny
M. R. Štefánika 209/9
Nové Zámky 94002